A legjobb felkészülés a jelenlét

Régen halálra izgultam magam, amikor egy csoport előtt kellett megszólalnom, prezentálnom. 

Görcsöltem a felkészülésen és ragaszkodtam a tartalomhoz. Ezzel teljesen biztosan korlátoztam annak az információnak az áramlását, amit szerettem volna átadni. 

Halkan beszélek (ezt régen úgy fogalmaztam volna meg: halk vagyok – érzed a különbséget!?), nem tudok szuperjól játszani a hangommal, a retorikai készségeim biztosan fejlesztésre szorulnak.

Ha mindezeket így összerakom, akkor ma tutibiztos nem állnék ki emberek elé beszélni. És mégis.

Mára a felkészülésem sokkal inkább áll abból, hogy ráhangolódom a tartalomra, azokra, akiket megszólítok. A gondolatvezetőm 5 szó. Amikor kiállok a közönségem elé, akkor egyszerűen csak jelen vagyok. Hagyom, hogy a fejem és a szívem összhangban legyen és vezessenek. Ha a terem túl nagy, akkor pedig egyszerűen kérek egy mikrofont.

Nem ijedek meg, ha belekérdeznek, és más irányt vesz a prezentáció. Hiszen nincs is igazán irány😉 A cél az, hogy azoknak, akiket megszólítok a lehető legnagyobb hozzájárulás legyen, amit mondok.

Ma is kiugrik a szívem egy-egy felszólalás előtt. Ma sem vagyok tökéletes és egészen biztosan vannak fejlesztendő területek a beszédtechnikámban. (Majd ha megérik bennem, akkor ezen is változtatok.) Nem kell tökéletesnek lennem. Hiteles pont attól leszek, ahogy teljes valómban, önazonosan állok a közönségem előtt és amit mondok, az hittel jön a szívemből.

Én sem gondoltam volna, de ez ilyen egyszerű. Csak légy önmagad és legyél jelen!❤️

#jelenlét #prezentáció #hiteles #nyilvánosbeszéd #atemegoldasod

Scroll to Top