A hatékonyság veled kezdődik

Amikor úgy érzed, sodornak az események, bedarálnak az operatív feladatok, egyszerre öt dolgot kellene csinálni, akkor kell a leginkább lelassítani. Állj meg és fújd ki a levegőt! Kapkodásból még nem született semmi jó. Az igazán jó döntések és megoldások belülről születnek akkor, amikor a középpontodban vagy.

Tudom ez nem könnyű, számtalan saját példát is tudnék sorolni, amikor inkább a takaró alá bújtam volna, csak hagyjon békén mindenki, csak egy kicsit.

Nem érdemes megvárni, amíg sűrűsödnek a felhők. A legjobb, ha rendszeresen tervezel magadnak vezetőként időt arra, hogy a mindennapi helyzetek és az operatív feladatok fölé emeld magad.

Amikor a hatékonyságról beszélünk, gyorsan beleugrunk abba, hogy a szervezet meg a csapat hatékonysága. Mindez semmit sem ér, ha közben te magad úszol.

Lépj vissza egyet és kezd a folyamatot a saját hatékonyságod feltérképezésével. Ennek legegyszerűbb módja, ha egyszerűen fogsz egy fehér papírt és összeírod a saját feladataid, majd felteszed magadnak a kérdést: Ezt tényleg mind nekem kell csinálnom? Ki lehet az a csapatban, aki ezt át tudja venni?
Meg fogsz lepődni, de a feladatok kb. 60%-át más is csinálhatná, sőt még sokkal jobban is mint te, hiszen azért van ott. Csak te valamiért magadra húztad ezeket. (Ez a valamiért is érdekes terület, de most maradjunk a te feladatidnál.)

Amikor úszol, akkor jöhet a kérdés: Hogy állok én a saját feladatimmal? Mit tudok delegálni és kinek? Érdemes megállni és átgondolni. Rengeteg időt nyersz magadnak.

Scroll to Top